Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

Ατίμωση


 

Της Ευγενίας Μυλωνά

  Ο Τζον Μάξγουελ Κούτσι γεννήθηκε το 1940 στο Κέιπ Τάουν και είναι από τους διασημότερους εκπροσώπους της Νοτιοαφρικανικής λογοτεχνίας . Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος, η μητέρα του δασκάλα και στο σπίτι μιλούσαν αγγλικά. Ο ίδιος πάντως μιλούσε και αφρικάανς. Όσο μεγάλωνε ως παιδί γνώρισε έντονα τις πολιτιστικές συγκρούσεις δεδομένου ότι ήταν ένας αγγλόφωνος λευκός Νοτιοαφρικανός.
Σπούδασε στη Νότιο Αφρική και στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε ως καθηγητής πανεπιστημίου ως το 1983. Το 1984 εκλέχτηκε καθηγητής αγγλικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν. Το 2002 μετακόμισε στην Αυστραλία, όπου και διαμένει. Η καριέρα του ως συγγραφέα ξεκίνησε το 1974. Έχει γράψει τα βιβλία: "Dusklands" (ελλ. μτφρ. "Σκοτεινές χώρες", 1974), "Στην καρδιά της χώρας" (1977), "Περιμένοντας τους βαρβάρους" (1980, Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Νότιας Αφρικής, βραβεία James Tait Black και Geoffrey Faber), "Βίος και Πολιτεία του Μάικλ Κ." (1983, βραβείο Booker, βραβείο Femina και Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας), "Foe" (ελλ. μτφρ. "Μια γυναίκα στο νησί του Ροβινσώνα", 1986), "Τα χρόνια του σιδήρου" (1990, βραβείο της Sunday Express για το Βιβλίο της Χρονιάς), "Ο άρχοντας της Πετρούπολης" (1994, Διεθνές Βραβείο Μυθοπλασίας των Irish Times), "Ατίμωση" (1999, βραβείο Booker και Commonwealth writers`), "Ελίζαμπεθ Κοστέλο" (2003), "Slow man" (ελλ. μτφρ. "Ένας αργός άνθρωπος", 2005), τα αυτοβιογραφικά αφηγήματα "Σκηνές απ` τη ζωή ενός παιδιού" (1997, υποψήφιο για το National Book Critics Circle Award) και "Σκηνές απ` τη ζωή ενός νέου", καθώς και δοκίμια λογοτεχνικού περιεχομένου. Ο Τζ. Μ. Κούτσι ήταν ο πρώτος συγγραφέας που είχε την τιμή να του απονεμηθεί δύο φορές το βραβείο Booker. Το 2003 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Έχει επίσης τιμηθεί με το βραβείο της Κοινοπολιτείας, το Prix Etranger Femina και έχει λάβει τρεις φορές την υψηλότερη τιμητική διάκριση στη χώρα του. 
Βραβεία: Νόμπελ Λογοτεχνίας -2003 , Man Booker (Συγγραφείς) - 1999

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Ντέιβιντ Λούρι, ένας μεσήλικος πανεπιστημιακός σε υπαρξιακή κρίση. Είναι 52 ετών, έχει δύο διαζύγια στο ενεργητικό του και νιώθει τελείως παρωχημένος. 
Φαίνεται να έχει ρυθμίσει σε μια κανονικότητα την ζωή του. Κάνει μαθήματα στο πανεπιστήμιο, συναντιέται μια φορά την εβδομάδα με μια πόρνη πολυτελείας και εργάζεται πάνω σε μια εργασία για τον Λόρδο Μπάιρον.
Η πόρνη πολυτελείας διακόπτει ξαφνικά τις επαφές μαζί του, και ο ίδιος αφήνεται σε μια ερωτική περιπέτεια με μια φοιτήτρια. κατά πολύ νεότερή του. Η σχέση του με την φοιτήτρια του δίνει την ψευδαίσθηση μιας αληθινής μποέμικης περιπέτειας. Η προβληματική όμως αυτή σχέση θα πάρει μια μοιραία για τον ήρωα τροπή. Θα κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση από το οικογενειακό περιβάλλον της κοπέλας, με αποτέλεσμα να κληθεί σε απολογία στην πειθαρχική επιτροπή του Πανεπιστημίου. θα γνωρίσει την «ατίμωση» και θα αποπεμφθεί από το πανεπιστήμιο.
Χωρίς καμία διάθεση να το παλέψει, χωρίς την παραμικρή όρεξη να προχωρήσει σε οποιουδήποτε είδους συμβιβασμό, αποδέχεται όλες τις κατηγορίες και τινάζει στον αέρα μια πανεπιστημιακή καριέρα χρόνων.
Αυτός που είναι ένας κατεξοχήν άνθρωπος της πόλης, αποφασίζει "ατιμωμένος" να αποσυρθεί στην εξοχή. Επισκέπτεται την ομοφυλόφιλη κόρη του Λούσι, που μένει σε μια φάρμα και μοιράζει την καθημερινότητά της στα λουλούδια της, στην καλλιέργεια λαχανικών και στα σκυλιά της. Δίπλα στο χίπικο αγρόκτημα κατοικεί ο απειλητικός και λιγομίλητος Πέτρους, ένας μεσήλικος μαύρος που προσπαθεί επιτέλους να ζήσει σαν άνθρωπος στήνοντας μια γεωργική εκμετάλλευση. Σε αρκετά κοντινή απόσταση υπάρχει το αυτοσχέδιο κτηνιατρείο της Μπεβ, η οποία ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τη θανάτωση των δεκάδων αδέσποτων και τραυματισμένων σκυλιών της περιοχής. Η σχέση του Λιούρι με τα ζώα είναι - πριν επισκεφτεί τη φάρμα - ανύπαρκτη.
Ωστόσο βρίσκει ως μοναδικό τρόπο της υπαρξιακής του διάσωσης να μιλάει και να χαϊδεύει, να παρηγορεί τα ζώα, λίγο πριν από τον θάνατό τους. Να τους δίνει κάτι "που πλέον μπορεί να το ονομάσει με το πραγματικό του όνομα: Αγάπη".

Εδώ, σε αυτόν τον ξένο για τον Λιούρι τόπο, θα συμβεί ένα ξαφνικό, τραγικό γεγονός που θα κλονίσει συθέμελα όσα πίστευε μέχρι τότε, που θα τον οδηγήσει σε πλήρη αναθεώρηση της μέχρι τώρα ζωής του, για να τον μετατρέψει σε έναν άλλον άνθρωπο.
Μία μέρα, τρεις περιπλανώμενοι μαύροι βιάζουν την κόρη του, περιλούζουν τον ίδιο με οινόπνευμα και αποπειρώνται να τον κάψουν ζωντανό. Η ατίμωση ωστόσο δεν έχει φθάσει ακόμη στο απόγειό της. Λίγους μήνες αργότερα η Λούσι τού ανακοινώνει ότι είναι έγκυος και ότι θα κρατήσει το μαύρο της παιδί, ενώ παράλληλα ο Λούρι συνειδητοποιεί ότι ο Πέτρους είχε ανάμειξη στην επίθεση, σε μια επίθεση που είχε εν τέλει χαρακτήρα πολιτικό.

Το βιβλίο του Coetzee, John "Ατίμωση" θα συζητηθεί στη Λέσχη Ανάγνωσης "Το κίτρινο περπάτημα στα χόρτα" της Περιφερειακής Βιβλιοθήκης Κάτω Τούμπας την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στις 8:00 μ.μ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου